STEM Discovery Week 2016

22 to 29 April will be the STEM Discovery Week, celebrating STEM Careers and studies!;

STEM Discovery Week 2018

"Say YES to STEM"

STEM Discovery Week 2019

“Best practices in using innovative STEM resources”

STEM Discovery Week 2020

“Innovative Trends in Education”

STEM Discovery Week 2021

"Sustainability and Citizenship"

STEM Discovery Week 2022

"STEM for all"

STEM Discovery Week 2023

"STEM Identities"

Astronomie în cadrul proiectului “STEAM ON THE STAGE”


În cadrul activităţilor din proiectul eTwinning “STEAM ON THE STAGE” elevii au studiat sistemul solar, l-au desenat şi au realizat animaţii cu planetele sistemului solar în Scratch.



desen realizat de Maria Emanuela Puia, cls. a VI-a B

Christmas is here!

La sfarsitul acestui an firma #SAMARCU a sponsorizat din nou Scoala Gimnaziala "Ioan Vladutiu" Ludus, judetul Mures. De data aceasta au sponsorizat cu 5 seturi "LEGO MINDSTORMS® EV3" și două kituri de extensie. Nu avem cuvinte suficiente ca sa multumim pentru sprijinul continuu acordat unitatilor scolare din orasul nostru!
At the end of this year #SAMARCU company sponsored again the "Ioan Vladutiu" Secondary School Ludus, Mures County (this time with 5 sets of "LEGO MINDSTORMS® EV3" and two extension kits). Words cannot describe how grateful we are for the continuous support given to the schools from our city!

Coding - The Most Important Job Skill Of The Future


"DIVERSITY IN STEM" - STEMAlliance Campaign

Infografic interactiv realizat de “National Academies Press”

"STEAM ON THE STAGE" - Logo Competition


În cadrul proiectului eTwinnig fiecare echipă de elevi a creat câte un logo şi o mascotă. Mascota şi logo-ul proiectului au fost alese în urmă unui concurs la care au participat toti elevii din cele 4 ţări.




“STEAM ON THE STAGE” - proiect eTwinning


eTwinning a fost lansat în 2005 drept componentă fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene. începând din 2014 a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport. În anul şcolar 2018-2019 în şcoala noastră se va desfaşura proiectul “STEAM ON THE STAGE” în colaborare cu şcoli din Turcia, Macedonia de Nord, Ucraina şi România.
       Toată lumea este de acord că în acest moment conceptul STEM (Science, Technology, Engineering şi Mathematics) este considerat viitorul educaţiei. În ultimii ani s-a observat la nivel mondial, o scădere îngrijorătoare a interesului elevilor pentru domeniul științelor exacte. Se impune de asemenea ca numărul elevilor care urmează un traseu educaţional STEM să crească, pentru că în ciuda crizei economice mondiale angajatorii au dificultăţi în a găsi persoane calificate pentru posturi corespunzătoare acestor domenii. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca toţi elevii să devină programatori sau specialiști STEM. Gândirea critică și creativă (competenţe importante ale secolului 21)  facilitează rezolvarea problemelor pentru a înțelege modul în care diferite părți sau sisteme interacționează unul cu celălalt. Persoanele care gândesc creativ pot aborda o problemă distinct prin integrarea cunoștințelor din alte discipline. De asemenea, angajaţii STEM au nevoie de abilități de gândire pentru a produce soluții inovatoare și profitabile. Transformarea conceptului STEM în STEAM contribuie la transformarea sălilor de clasă într-un mediu de învățare creativ. Acesta este şi scopul acestui proiect, să transformă activităţile de învăţare clasice, plictisitoare în activităţi atractive. În anul şcolar ce începe elevii vor desfăşura în cadrul acestui proiect activităţi diverse (realizarea unui logo şi a unei mascote, crearea de produse comune cum ar fi ebook sau o poveste ş.a).

23rd Science Projects Workshop in the Future Classroom Lab


     Cel de-al 23-lea atelier de lucru în domeniul științelor din Laboratorul Future Classroom, co-organizat de Scientix și inițiativa STEM Alliance, a avut loc la Bruxelles, vineri 22 iunie (19:30) până duminică, 24 iunie (13:30). La acest atelier au participat în total 53 de participanți, inclusiv 47 de profesori din 20 de țări diferite.
     







premiile StemAlliance

premiile Scientix

      Câștigătorii concursurilor săptămânii “STEM Discovery în 2018”, premiaţi de Scientix și StemAlliance, au fost invitați să participe la acest atelier. În cadrul unei ceremonii speciale de premiere, câștigătorii și-au prezentat activitatea celorlalți participanți și au discutat despre planurile lor de campanie pentru anul viitor. Puteți găsi aici o listă a acestor prezentări.

·        STEM in Lithuania.
·        Programação e Robótica.
·        Academy of STEM.
·        Sunflower Buildings.
·        MINTGirls@JFG.
·        Say Yes to STEM w 13 LO - Global Learning in the STEM Fields.
·        Our home town Birkirkara.
·        CODEMA GO.
·        Light up your STEM star.
·        STEM ‘E’ FOR ENGLISH.
·        Open Lab.
·        Science Festival (SF).
·        Happy PI Day.
·        Science Marathon.
·        STEM PRO- Panel.
·        Do You Have a Dream Career?
·        Meeting with the representative of the industry.
·        Say YES to STEM KPL.
·        Girls and ICT.
·        SpectrumTechnic.
·        Open Lesson.

Go-Lab Summer School 2018 - Marathon, Greece

 


    În perioada 8-13 iulie 2018, partenerii proiectului Next-Lab au primit 34 de profesori de științe din școlile primare și gimnaziale din toată Europa, care au fost interesați să învețe cum să folosească laboratoarele online și la distanță în lecțiile de științe. Școala de vară Go-Lab 2018 a avut loc în Marathon, Grecia și a fost o experiență extrem de captivantă și interactivă. Participanților li s-au prezentat toate prin investigație, pentru a le oferi studenților lecții de știință mai interesante și interactive. România a fost  reprezentată prin două cadre didactice: prof. Olaru Lorena (Șc. Gimn. "Ioan Vlăduțiu" Luduș) și Miki Popa (Alexandraia, jud. Teleorman).






Micii cercetători studiază circuitele electrice serie şi paralel


În ultimele două săptămâni, cei 106 elevi din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială "Ioan Vlăduțiu" din Luduș, județul Mureș, au învățat despre diferențele dintre designul şi deferenţele dintre circuitele serie şi paralel cu ajutorul laboratoaului virtual "Laboratorul Circuitului Electric" de pe platforma proiectului Go-Lab / Next-Lab.


Organizaţi în echipe, au efectuat sarcini de investigare, cum ar fi identificarea variabilelor, realizarea predicțiilor, efectuarea de experimente și stabilirea de concluzii bazate pe dovezi.


Studenții au creat un raport final al activității lor, utilizând Report Tool, în care au inclus conținutul altor instrumente, cum ar fi hărți conceptuale, ipoteze și observații. Toate rapoartele au fost salvate în format .pdf și încărcate în “Spaţiul de Învăţarea prin Interogare” (ILS). Lecțiile au fost integrate în curriculumul școlar.




Prof. Lorena Olaru



Vizită de studiu cu elevii din clasa a VIII-a


Un grup de elevi de clasa a VIII-a din Școala Gimnazială "Ioan Vladuțiu", Luduș, județul Mureș, România, a vizitat SAMARCU SRL pe 13 aprilie 2018. Obiectivul principal al vizitei a fost acela de a face studenții conștienți de diversele activități legate de producție, asamblare și ambalarea.

După o prezentare introductivă, elevii au fost conduşi de domnul Mihai Man, administrator al companiei, care i-a ajutat să înțeleagă modul în care se desfășoară producția în companie și modul în care compania ajunge la clienți. Dl Man a oferit informații despre istoria companiei, explicând procesul prin care produsele sunt produse și vândute, demonstrând utilizarea de dispozitive și utilaje tehnice etc.


Samarcu SRL, companie românească cu capital italian, a fost înființată în 2002 și ulterior a devenit membră a grupului Otlav - Italia, acționar majoritar. Compania este specializata in galvanizarea electrolitica cu tobe pivotante, acoperire cu pulbere, operatii de asamblare si ambalare. Fabrica modernă şi constă în diferite departamente de producție, dotate cu linii de producție și mașini de ultimă generație.

Calitatea este garantată de profesioniști capabili să efectueze analiza fizico-chimică a tuturor soluțiilor existente în tuburile de electroliză, pre-tratarea în stare pasivă, controlul PH și temperatură, precum și cantitatea de substanță depusă. Controalele și testele se efectuează zilnic pe fiecare lot produs. Samarcu a obținut în anul 2004 autorizația integrată de mediu nr. SB 02, în 2005, Autorizația Integrată de Mediu (IPPP), cea de-a doua a regiunii, reînnoită în 2011.

Samarcu reprezintă una dintre companiile care susțin dezvoltarea orașului Ludus, oferind locuri de muncă pentru locuitorii săi și sprijin pentru școli. În octombrie 2017, Samarcu S.R.L. a sponsorizat școala noastră cu două sisteme SMART Board avansat.

Școala Gimnazială "Ioan Vladuțiu" Luduş spune "Yes to STEM!"


Elevii din școala noastră sărbătoresc carierele și studiile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), prin participarea la două activități: "Ai o carieră de vis?" şi "Micii cercetători studiază circuitele serie şi paralel".
Studenții din clasa a VIII-a vor vizita companii din orașul nostru (cum ar fi SAMARCU SRL, Fabrica de apă potabilă etc.) unde vor învăța despre diferite profesii STEM. După aceasta, elevii vor fi organizați în echipe. Fiecare echipă va face un proiect despre aceste profesii (calea educațională, abilitățile necesare, responsabilitățile și activitățile, știința implicată etc.).
Proiectele vor fi prezentate elevilor din clasele 7 și 8 și vor fi publicate pe un blog dedicat săptămânii STEM Discovery.
În cadrul activităţilor programate în "Micii cercetători studiază circuitele serie şi paralel", elevii din clasa a VI-a vor învăța despre semnificațiile simbolurilor electrice și proprietățile circuitelor electrice cu "Electric Circuit Lab" din platforma Go-Lab / Next-Lab. Elevii vor crea și studia propriile circuite electrice și serie. Ei vor lucra în grupuri și, folosind predicția și observația, vor descoperi și vor discuta diferențele dintre proiectarea și funcțiile circuitelor serie și circuitelor paralel. Ei trebuie să rezolve o problemă simplă:
- Cum se poate crea un circuit cu mai mult de un bec, care va permite ca un bec să lumineze atunci când celelalte sunt îndepărtate?


Numele meu este Lorena Elena Olaru. Predau fizică, chimie și TIC în Şcoala Gimnazială "Ioan Vlăduțiu" Luduș, județul Mureș, România.

Scientix Webinar: Say yes to STEM!


STEM Alliance webinar - Engineer careers in the petrochemical industry

Code Week 2017

 









SDW18 banner

STEM Discovery Week 2018 is a joint international initiative that invites projects, organisations and schools across Europe and around the world, to celebrate careers and studies in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM). The tagline for this year’s campaign “say yes to STEM” describes the partners’ open-minded and dedicated support to STEM subjects at school, as well as wide-ranging collaboration among stakeholders in the area.

Interested to become a partner?

By committing to the STEM Discovery Week 2018, the partners agree to:

  • Organise and share information about activities in STEM education as part of the STEM Discovery Week campaign.
  • Encourage third parties to support and join the initiative by organising STEM activities of their own and share information about them as part of the STEM Discovery Week campaign.
  • Publish on their web page information in support of the STEM Discovery Week campaign, hence facilitating an active exchange of information among projects, organisations and schools.

For more information on the registration steps that potential partners need to follow, please consult this document here.

Are you organising a STEM event around April 2018?

Include it on the map! Participants organising STEM activities in the course of April 2018, may also enter the STEM Discovery Week competitions. Visit the competitions' section for more information here.

STEM Discovery Week activities' map

STEM Discovery Week activities' map

StemAlliance